Deze blog gaat vooral niet over de bezienswaardigheden die je normaal gezien zou bezoeken in Le Marche, zoals de Grotten van Frasassi, de Unescoplaats Urbino, Senigallia, Mondavio enzo. Enzo.
Die je overigens wel moet bezoeken hoor 😉
Maar we willen hier graag aandacht geven aan de bezienswaardigheden die wat onbekender zijn, maar zeker allemaal heel erg de moeite waard om te bezoeken of te bekijken in Le Marche. Soms zijn ze dichtbij, soms wat verder weg…..
Het is de bedoeling om deze blog telkens aan te vullen met leuke nieuwe items, dus kom met regelmaat even kijken voor nieuwigheden hier. 😊

Pesaro Villa’s

Villa Ruggeri

in Pesaro is zeker een van de meest buitengewone voorbeelden van de Art Nouveau architectuur in Italië. Hier ook wel Stilo Liberty genoemd. De villa is gebouwd tussen 1902 en1907 door Ernesto Ruggeri een ondernemende en ingenieuze apotheker, die beroemd werd om zijn middelen tegen de bloedarmoede. De villa is werkelijk prachtig goed onderhouden en staat meteen aan de bekende rotonde met de gouden appel in Pesaro. Dus als je daar toch bent, meteen even omdraaien voor de Villa Ruggeri.

http://www.arteliberty.it/pesaro_villino_ruggeri.html

Villa Caprile

De villa dateert uit 1640, toen de markies Giovanni Mosca opdracht gaf voor een zomerresidentie voor recreatie en rust op de heuvels buiten de stad. Het huidige complex is het resultaat van ingrepen na die datum, waarvan de meest interessante uitbreiding is die in 1763 werd gestart door Carlo Mosca Barzi en werd voortgezet door zijn zoon Francesco. Carlo is ook verantwoordelijk voor de reconstructie van de kapel met een verfijnde neoklassieke afdruk.
Op een van de verdiepingen in de villa schilderde Cesare Begni (1579-1659) acht kamers met mythologische onderwerpen, gerestaureerd in 1797 door Ubaldo Geminiani, een leerling van Giannandrea Lazzarini. De tuinen volgen de heuvel en zijn gerangschikt op drie terrassen die met elkaar zijn verbonden door trappen.
https://www.grandigiardini.it/lang_EN/giardini-scheda.php?id=265
https://parcovillacaprile.istitutoagrariocecchi.edu.it/

Villa Imperiale

De Villa Imperiale ligt een paar kilometer van Pesaro, in het natuurpark San Bartolo, midden in de natuur zoals weleer, met een fenomenaal uitzicht over de zee. In de 15e eeuw was het de residentie van de familie Sforza en in de 16e eeuw werd het uitgebreid en beschilderd met fresco’s in opdracht van de hertogen van Della Rovere door de Urbino-architect Girolamo Genga. De glorie nam sterk af van 1631 tot de negentiende eeuw, totdat de villa in handen kwam van de families Albani en Castelbarco. De oude pracht van de residentie Della Rovere werd pas hersteld toen de nieuwe eigenaren het gingen verzorgen en renoveren. In de villa vindt u de grandeur en architectuur van destijds, en alleen de tuinen al zijn meer als een bezoek waard.
De Villa Imperiale is alleen open voor het publiek in de zomer, van juni tot september, elke woensdag en alleen op reservering. De bezoeken worden begeleid door Isairon, een reisgidsenvereniging uit de provincie Pesaro en Urbino.

Villa Imperiale, Strada San Bartolo 63,  Pesaro.
Je kunt de villa alleen bezoeken tijdens een rondleiding, die je moet reserveren bij Isairon.
0039-3382629372 https://isairon.it/?lang=en

Oude theaters in “Le Marche”

Het is onmogelijk om ze niet te vermelden en ze zijn te bijzonder om ze niet bezoeken. De oude meestal zeer overdadig en soms zelfs pompeus ingericht theatertjes. Bijna ieder dorp heeft er wel eentje. Je zal je ogen uitkijken en vaak maakt de geschiedenis ervan, ze nog mooier.

Teatro di Cagli

Het zeer mooie Teatro Comunale di Cagli, is een typisch voorbeeld van de bijzondere “Teatro all’Italiana”. De bouw begon in 1871 en werd officieel geopend in 1878 met de uitvoering van de opera “Il Violino del Diavolo”. Dit stuk werd speciaal voor deze opening geschreven door de componist Agostino Mercuri da Sant’Angelo in Vado.

Na een lange restauratie werd het theater in 1999 weer voor iedereen geopend en tot op de dag van vandaag treden er vele artiesten op en kunnen jonge kunstenaars op dit podium hun kunsten oefenen.
Wij bevelen een bezoek van harte aan, als je toch het mooie middeleeuwse plaatsje Cagli bezoekt.

Voor meer info en openingstijden: (te vertalen via Google)
https://www.teatrodicagli.it/storia
https://www.visitcagli.it/arte-e-cultura/monumenti/teatro-comunale/

Teatro Gentile da Fabriano:

Dit theater is wat groter als dat van Cagli, maar ook bijzonder mooi en
het bezoeken zeker waard. Het theater heeft een flinke geschiedenis: Het allereerste theater werd gebouwd en geopend in 1672 als deel van het stadhuis en in 1844 onbruikbaar verklaard.

In 1847 werder een nieuw theater gebouwd: Il Teatro Camurio en deze werd helaas in 1863 verwoest door een brand. Het huidige publieke theater werd gebouwd in 1884.
Als u in Fabriano bent om bijvoorbeeld het Papiermuseum te bezoeken, ga dan vooral naar dit theater en geniet van de mooie schilderingen overal en ga eens zitten op de fluwelen stoeltjes en stel je voor dat je hier een mooie opera mag bekijken.

Voor meer info en openingstijden: (te vertalen via Google), onderaan de pagina staan de bezoektijden.
http://www.comune.fabriano.an.it/index.php/teatro-comunale-gentile-da-fabriano

Teatro Misa d’Arcevia

Uiteraard hebben wij in onze gemeente Arcevia ook een theatertje. Het is de kleinste van die we hier noemen. Het is een klein architectonisch juweel dat na een lange restauratie eindelijk in zijn oude glorie is hersteld. Het is helemaal herbouwd tussen 1840 en 1845 in het Palazzo dei Priori en de locatie op de boven verdieping van het gebouw is bijzonder te noemen. Er zijn in totaal 183 zitplaatsen. Het theater is ontworpen door de architecten Giuseppe Ferroni en Vincenzo Ghinelli. Bijzonder is het grote podium wat 1,5 m hoog is. Het plafond is prachtig met fresco’s van bloemmotieven en het heeft in het midden een roosvenster omsloten door een achtpuntige ster met afbeeldingen van muzen en dichters aan de zijkanten.

Voor meer info:     (te vertalen via Google),
http://www.arceviaweb.it/arcevia/teatro/teatro-misa.html
Om een afspraak te maken voor een bezoek:
het VVV- kantoor van Arcevia
Corso Mazzini,
Cultureel Centrum San Francesco 64
Tel. 0731.984561

Deel je RosaNelPozzo voor ons?
gtag('config', 'AW-10826954696');