WAT TE ZIEN EN TE DOEN OP VAKANTIE IN LE MARCHE?

Reserveren

WAT TE ZIEN EN TE DOEN OP VAKANTIE IN LE MARCHE?

Rosa nel Pozzo ligt erg centraal in het midden van Le Marche. Ongeveer 30 min van de stranden van de Adriatische kust en 30 min tot de bergen van de Apennijnen. Alles is snel te bereiken, maar een auto is wel gewenst in deze heuvelachtige omgeving. Houdt u van oude dorpjes, steden en veel cultuur? Le Marche doet niet onder voor Toscane en u vindt hier talloze dorpjes en kasteeltjes waar de tijd lijkt stil te staan. Bijvoorbeeld Corinaldo met zijn oude stadsmuur die nog geheel intakt is en via deze muur kunt u helemaal rond de stad wandelen met overal uitzichten op de prachtige heuvels. Wij raden ook aan het kasteeldorp Pittichio eens te bezoeken, een van de mooist gerestaureerde kasteeldorpjes in onze directe omgeving. Wat toeristischer, maar niet over te slaan is bv Urbino welke op de lijst van de Unesco staat. Altijd al eens San Marino willen zien? Dat is ook gemakkelijk te bereiken vanaf Rosa nel Pozzo.

Niet de standaard bezienswaardigheden

Dit artikel gaat vooral niet over de bezienswaardigheden die je normaal gezien zou bezoeken in Le Marche, zoals de Grotten van Frasassi, de Unescoplaats Urbino, Senigallia, Mondavio enzo. Enzo.
Die je overigens wel moet bezoeken hoor 😉
Maar we willen hier graag aandacht geven aan de bezienswaardigheden die wat onbekender zijn, maar zeker allemaal heel erg de moeite waard om te bezoeken of te bekijken in Le Marche. Soms zijn ze dichtbij, soms wat verder weg…..

Wil je meer hierover lezen, kijk dan op onze blog, niet de standaard bezienswaardigheden in le marche/

Autocollectie in speelgoedmuseum in Piticchio

Speelgoedmuseum “Museo Giocando”

Het heeft niets met Italie of Le Marche te maken. Alhoewel veel speelgoed wel uit Italie komt…

Het speelgoedmuseum: Museo Giocando is goed voor een paar uur vertier en veel oude herinneringen ophalen.

Het voormalige pand uit de tv-serie “De Italiaanse Droom” is opgekocht door een stel Italianen uit Rome welke een passie hebben voor Oud Speelgoed en modeltreinen.

Nadat ze met pensioen gegaan zijn, hebben ze een plek gezocht om hun passie met iedereen te kunnen delen en dat is Piticchio geworden. Het gehele museum is met eigen geld verbouwd en ingericht. Er is een deel voor speelgoed, poppen, miniatuur treintjes en voor auto’s. Mocht je een ochtendje over hebben, of het is slecht weer of je vindt het gewoon leuk om musea te bezoeken, dan raden wij zeker aan om dit Museum is te gaan bekijken.

Autocollectie in speelgoedmuseum in Piticchio

SAN LEO: Met een groot fort bovenop een rots

Dit bijzonder mooie dorp ligt tussen Urbino en San Marino en heeft gelukkig nog niet zoveel bezoekers als deze laatste 2 plaatsjes. Het staat vooral bekend om zijn enorme fort bovenop de rots. Maar het dorpje zelf is ook erg oud en heeft prachtige gebouwen zoals de 2 kerken en toren. Het heeft een lange en grote historie en is zelfs de hoofdstad van Italië geweest tussen 961 en 963.
Kortom: U mag echt niet vergeten dit plaatsje bezoeken!

CASTELLEONE DI SUASA: Romeinse opgravingen

Op maar 8 km van San Pietro ligt het kleine plaatsje Castelleone di Suasa zeer bekend om zijn bepaalde soort uien. In september wordt er dan ook speciaal een feest georganiseerd omtrent deze uien. Maar dat terzijde! Waar het hier om gaat is dat er juist buiten het dorp een prachtige grote Romeinse opgraving is, die je ook kunt bezoeken. Jaarlijks wordt er hier gewerkt door studenten uit diverse universiteiten om zoveel mogelijk op te graven. Op dit moment zijn er de resten te zien van een Romeinse villa van een notabele, de Domus dei Coiiedi, compleet met prachtige mozaiken. Niet lang geleden heeft men een weg met enorme paveien gevonden en een kleiner privehuis. Men vermoedt dat er nog veel meer begraven ligt onder het zand. In het kleine museum in Castelleone kun je nog meer ontdekken! In het voorjaar tot 30 juni kan men op zaterdag en op feestdagen een rondleiding krijgen in de opgraving. De openingstijden voor de zomer zijn nog niet bekend, bij ons na te vragen. Wij kunnen een bezoekje zeer aanbevelen!

FANO: Een prachtige historische kustplaats

Fano is bekend als badplaats, maar ook om zijn oude ommuurde binnenstad met prachtige historische gebouwen.
Een stadspoort welke gebouwd is in het jaar 9, is nog steeds te bewonderen.
Verder biedt Fano o.a. een markt op donderdag en een grote weekmarkt op zaterdag, een maandelijkse antiekmarkt, jazzconcerten enzovoorts

CORINALDO: Een mooi ommuurde middeleeuwse plaats

Corinaldo staat vooral bekend om zijn prachtige stadsmuren uit de 14e eeuw, die nagenoeg intact zijn. Men zegt dat dit de mooiste van Le Marche zijn.
Wandelend over deze muren heeft u prachtige vergezichten over de omgeving, gedomineerd door de glooiende heuvels van Le Marche.
Corinaldo heeft zijn eigen heilige en de katholieken onder ons  zullen weten wie Maria Goretti is.
Begin juli heeft Corinaldo een groots Middeleeuws feest: Festa del Pozzo della Polenta, met spektakels, opvoeringen, eetfestijnen en dit alles in de originele kledij.
Erg leuk om mee te maken. 
Verder staat Corinaldo ook bekend om zijn Halloween feesten in oktober.

SENIGALLIA: De prachtige kustplaats

In de mooie plaats Senigallia aan de kust zult u zich prima vermaken. Los van het feit dat het een prachtige binnenstad heeft, biedt het ook veel ander vermaak zoals bv een  mooie grote boulevard langs het strand met vele zeer goede visrestaurants. Op en en rondom de pier: Rotonda al Mare, worden zomers veel leuke festivals gehouden zoals het SUMMER JAMBOREE, helemaal in de stijl van de fiftys en sixtys. 

Wat is er nog meer te doen in het geweldig leuke plaatsje Senigallia? 
De oude binnenstad met zijn vele terrasjes, oude monumenten en gebouwen, maar ook leuke winkeltjes.
-In het weekend ‘s-avonds heerlijk een aperitivo met hapjes, drinken in een van de vele loungebarretjes.
-Donderdag’s de enorme weekmarkt en er zijn 2 grote overdekte winkelcentra met hypersupermarkten enzo.
-Een lang zandstrand en lange boulevard met leuke strandtenten en zeer goede visrestaurants.

FRASASSI: De adembenemende grotten

De grotten van Frasassi zijn een ondergronds grottenstelsel, in de gemeente Genga, Provincie Ancona. Een ingang van deze grotten is al in 1948 ontdekt. In de jaren 70 volgden er nog meer delen van dit grottenstelsel. Op dit moment is er zo’n 13 kilometer is voor het publiek geopend en men is er zeker van dat er in totaal minstens 35 kilometer aan grotten aanwezig zijn. In de grootste “zaal” past de basiliek van Milaan, zo groot!

“LE MARCHE”: Algemene informatie over de regio

– Le Marche is afgeleid van het Germaanse woord Mark dat markering, grens betekende: regio op de grens. Le marche is in het meervoud, dus grenzen. Le marche is hiermee ook de enigste regio met zijn naam in het meervoud.

– Le marche is een regio in het midden van Italie aan de Adriatische zee. Het grenst in het noorden aan de regio Emilia Romagna en het kleine staatje San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië en in het zuidoosten aan de Abruzzen en Lazio.

– De oppervlakte van Le Marche neemt ongeveer één 31e deel van hele land in beslag, ofwel 3,21%. Wat betreft grootte staat Le Marche op de veertiende plaats. Van de 1000 Italianen wonen er 25 in Le Marche, zo’n  2,5% van de totale bevolking van Italie. 

– Het westen van de Le Marche wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apenijnen. Tevens de grens met Umbrie. De hoogste top van de regio is de Monte Vettore (2476 m) in de provincie Ascoli Piceno. Het landschap tussen de hoge bergen en de kust is sterk heuvelachtig. Dit deel van Marche is een belangrijk landbouwgebied, het brengt onder andere veel. wijn, olijven en fruit voort.

– De kustlijn van Le Marche is ongeveer 170 kilometer lang. De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust; ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona (Monte Conero) en ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo). Ancona is de enige belangrijke havenplaats van Le Marche. 

Provincie afkorting Hoofdstad Belangrijke plaatsen
Ancona AN Ancona Jesi, Senigallia, Fabriano
Ascoli Piceno AP Ascoli Piceno San benedetto del Tronto
Fermo FM Fermo Porto San Giorgio
Macerata MC Macerata Recanati, Civitanova Marche
Pasaro Urbino PU Pesaro Urbino Fano, Pergola, Cagli
gtag('config', 'AW-10826954696');