Le Marche

Le Marche is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië, in het zuidwesten aan Lazio en in het zuiden aan de Abruzzen.

De oppervlakte van de regio neemt ongeveer één eenendertigste van het nationale territorium in beslag, oftewel 3,21%. Qua grootte staat de regio op de veertiende plaats. Van de 1000 Italianen wonen er 25 in le Marche, 2,5% van de totale nationale bevolking. De Marken stimuleert het “agritoerisme” (agriturismo), waarbij bezoekers op boerderijen verblijven.

Voor de komst van de Romeinen werd de regio bewoond door de Piceni, een van de Italische volken die zich in het eind van het tweede millennium v. Chr. in het heuvelland hadden gevestigd, en de Senonische Galliërs. De Romeinse keizer Augustus behield de naam van de oorspronkelijke bewoners en noemde het Picenum. Le Marche omvatten niet alleen het Romeinse Picenum, maar ook het zuidelijk deel van de Ager Gallicus. De Ager Gallicus, ten noorden van Picenum, hadden de Romeinen veroverd op de Senones.

 

Tien eeuwen later, rond het jaar 1000 is de naam Marche ontstaan, afgeleid van het Germaanse woord Mark dat markering, grens betekende: regio op de grens. Het meervoud Marche wijst op een fusie van markgraafschappen, zoals markgraafschap Ancona, markgraafschap Camerino-Macerata en markgraafschap Fermo.

In de 19e eeuw werd een spoorlijn aangelegd van Bologna naar Brindisi die Le Marche via de kustlijn verbond met de rest van het land; een verbetering ten opzichte van de situatie daarvoor, toen de regio alleen bereikbaar was via moeilijk begaanbare wegen over bergpassen.

Het westen van de regio wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apennijnen. De hoogste top van de regio is de Monte Vettore (2.476 m) in de provincie Ascoli Piceno. Deze berg maakt deel uit van het massief Monti Sibillini dat tot nationaal park is uitgeroepen. Het landschap tussen de hoge bergen en de kust is sterk heuvelachtig. Dit deel van Le Marche is een landbouwgebied dat wijn, olijven en fruit voortbrengt. De kustlijn van Le Marche is ongeveer 170 kilometer lang. De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust; ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona (Monte Conero) en ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo). Ancona is de enige belangrijke havenplaats van Le Marche.

Veelzijdig

Le Marche is een bijzonder veelzijdige regio. En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere bezienswaardige stadjes, zoals Jesi met zijn middeleeuwse ommuring of Ascoli Piceno. Of over de grotten van Frasassi met hun fascinerende druipsteenformaties, de wijnen uit de streek (waaronder de fameuze Verdicchio dei Castelli di Jesi), het eten (probeer absoluut een keer olive ascolane, gevulde en gefrituurde olijven uit Ascoli Piceno), de muziektraditie (de operacomponist Gioachino Rossini werd geboren in Pesaro en de accordeon is dan wel niet uitgevonden in Le Marche, maar heeft wel vanuit Castelfidardo de wereld veroverd) en last but not least het feit dat Le Marche in Italië beroemd is om zijn schoenfabrieken.

Er valt dus heel wat te ontdekken in Le Marche!

Meer informatie over Rosa nel Posso of direct een reservering plaatsen?

Home

Accommodaties

Informatie

Contact

© Rosa nel Pozzo 2023